Skötselråd- Kärlek och omsorg

Dina smycken kommer att åldras tillsammans med dig, det tycker vi är vackert! Det kan uppstå repor, men ingen fara, de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta. 

Silver missfärgas och det beror på svavel som finns runt om oss, i luften men även på huden. När silvret missfärgas så kallas det för oxidering. 

Vi rekommenderar att du förvarar ditt MoM of Sweden-smycke i asken för att förhindra att det blir matt. I asken finns också en polerduk för skydd och rengöring. 

Hur gör du rent dina smycken? 

Produkter du har hemma

Miljövänlig rengöring av smycken i sterling silver

Bakpulver och aluminiumfolie

  1. Lägg smycket i en skål och häll kokande vatten över.
  2. Lägg i en bit aluminiumfolie och en matsked bakpulver.
  3. Det kommer att bubbla och lukta ruttna ägg när svavelgaserna frigörs.
  4. Rör runt med ett trä- eller plastredskap så att alla ytor kommer i kontakt med folien. Nu ser du att smycket blir blankt igen.
  5. Skölj smycket under vattenkranen (lägg en sil i avloppet).
  6. Polera med duken som du fick tillsammans med ditt MoM of Sweden-smycke.

OBS! Använd inte bakpulver för att rengöra smycken med ytor eller delar som är oxiderade, exempelvis den svarta botten på Edge. Oxideringen kan skadas eller försvinna! Smycken med oxiderade ytor bör bara poleras med den bifogade polerduken.

Tandkräm

Tandkräm används ofta för att polera smycken. Det fungerar om smycket har blivit matt, men tandkräm kan också innehålla slipmedel och kan därför skada smyckets släta och blanka ytor. Prova på en liten del om du är osäker.

Ketchup

De sura ämnena i ketchup reagerar med den matta ytan som försvinner. Häll lite ketchup på en ren mjuk trasa och putsa silvret med den, extra mycket på matta partier. Skölj sedan silvret under vatten och polera med polerduken.

Kommersiella rengöringsprodukter för silversmycken

Särskilda produkter för rengöring av silver finns exempelvis i smyckes- och guldsmedsbutiker.

Omsorg av läder

Läder gillar inte allt för mycket vatten. Att tvätta händerna går bra, men undvik dusch och bad med läderarmbandet på.

Ibland vill läder ha lite extra omvårdnad, och bäst gör du detta genom att återfetta lädret med läderfett eller läderbalsam. Var noga med att produkterna inte innehåller några kemikalier eller mineraler då de sliter ut sömmarna i längden.

VisaKlarna