MoM of Sweden - Unika silversmycken med mycket attityd!
Snabb leverans / Fri frakt köp - byte - retur / Säkra betalningar

Skötselråd för silversmycken

Silver är ett väldigt tåligt material och håller hela livet! Det kommer att uppstå repor, men ingen fara, de jämnar ut sig och bildar en vacker patinerad yta. Ett silversmycke blir bara finare ju mer man använder det. Dina smycken kommer att åldras tillsammans med dig, du får rynkor och smycket får repor, fint tycker vi!

Silver kan missfärgas och bli grått eller till och med svart och det beror på svavel som finns runt om oss, i luften men även på huden. När silvret missfärgas så kallas det för oxidering. Det bästa skyddet är faktiskt att använda dina smycken ofta, då hinner inte smycket oxideras.

Generellt så ska man undvika kontakt med blekningsmedel och ammoniak, det kan verkligen skada silvret. Ett dopp i havet eller en pool klarar ett silversmycke, inga problem, men var försiktig då du kan tappa ditt smycke, du hittar nog inte det igen. Var också försiktig när du badar med ditt smycke så du inte skrapar och repar det mot poolkant eller stenar.

Vi rekommenderar att du förvarar ditt MoM of Sweden-smycke i asken, helst separerat från andra smycken då dom annars kan repa varandra. I asken från MoM of Sweden medföljer också en polerduk för skydd och rengöring samt en tygpåse för förvaring. Tygpåsen är dessutom perfekt att transportera ditt smycke när du reser. Det bästa är egentligen att förvara ditt smycke i en lufttät plastpåse.

För att förlänga ditt smyckes livscykel, samt för att hålla det vackert så rekommenderar vi att du vårdar och putsar det lite då och då. Det finns flera metoder att välja på. Nedan har vi listat några miljövänliga sätt att putsa ditt silver med och vi har valt metoder med produkter du i regel har hemma, allt för att göra det lite enklare.

Hur rengör jag och putsar mina silversmycken?

Produkter du har hemma

Miljövänlig, snabb och billig rengöring av smycken i sterling silver, med produkter du har hemma!

Bakpulver och aluminiumfolie

  1. Lägg aluminiumfolie i en kastrull eller skål med den glansiga sidan uppåt.
  2. Lägg smycket på aluminiumfolien.
  3. Häll på bakpulver, ca 1 matsked per smycke.
  4. Häll på kokande vatten, det kommer att bubbla och lukta ruttna ägg när svavelgaserna frigörs.
  5. Rör runt med ett trä- eller plastredskap så att alla ytor kommer i kontakt med folien. Nu ser du att smycket blir blankt igen. Ibland kan det behöva ligga och dra i 10 minuter.
  6. Skölj smycket under vattenkranen (lägg en sil i avloppet ifall du tappar det).
  7. Torka av eller polera lätt med mjukt tyg eller papper så det inte repar, eller med putsduken som du fick tillsammans med ditt MoM of Sweden-smycke.

OBS! Använd inte bakpulver för att rengöra smycken med ytor eller delar som är oxiderade, exempelvis den svarta botten på silverringen EDGE. Oxideringen kan skadas eller försvinna. Var också försiktig med ovan metod för silversmycken med stenar. Prova hellre nedan metod med diskmedel.

Diskmedel

Du kan även använda diskmedel för snabb rengöring, diskmedel är perfekt för ett smycke som är oxiderat eller med ett smycke med stenar. Gnid in ditt smycke med diskmedel, det är lättare om du använder en gammal tandborste, skölj under rinnande vatten. Polera sedan med en fin bomullstrasa eller med en polerduk.

Tandkräm

Tandkräm används ofta för att polera smycken. Det fungerar om smycket har blivit matt, men tandkräm kan också innehålla slipmedel och kan därför skada smyckets släta och blanka ytor. Välj en tandkräm med lite slipmedel och prova först gärna på en liten del om du är osäker. Använd även här med fördel en gammal tandborste.

Ketchup

De sura ämnena i ketchup reagerar med den matta ytan som försvinner. Häll lite ketchup på en ren mjuk trasa och putsa silvret med den, extra mycket på matta partier. Skölj sedan silvret under vatten och polera med polerduken.

Kommersiella rengöringsprodukter för silversmycken

Särskilda produkter- Silverdipp för rengöring av silver finns exempelvis i smyckes- och guldsmedsbutiker, men läs instruktionerna noga.

Omsorg av läder

Läder gillar inte allt för mycket vatten. Att tvätta händerna går bra, men undvik dusch och bad med läderarmbandet på.

Ibland vill läder ha lite extra omvårdnad, och bäst gör du detta genom att återfetta lädret med läderfett eller läderbalsam. Var noga med att produkterna inte innehåller några kemikalier eller mineraler då de sliter ut sömmarna i längden.