MoM of Sweden - Unika silversmycken med mycket attityd!
Snabb leverans / Fri frakt köp - byte - retur / Säkra betalningar

Naturliga ädelstenar


Silversmycken med naturliga ädelstenar. Silver jewelry with natural stones.

Vi älskar stora silverringar med stora stenar!

Stenar. Dessa magiska, mystiska, fascinerande ting från jordens inre i form av ädelstenar, mineraler och bergarter. Stenar har använts av människan sedan tusen och åter tusen år för att skydda, hela, stärka, rena och attrahera. De har använts i smycken, placerats på altare, hållits nära hjärtat eller i handen, enskilt eller flera tillsammans, eller karvats till skulpturer att dyrka. 

Sen urminnes tider så har människan trott på stenarnas inre kraft och förmåga att bota sjukdomar och driva bort onda andar. Den äldsta kristallamuletten som hittats är ca 20,000 år gammal och det äldsta smycket är tillverkat av pärlor och är daterat till ca 100.000 år!

MoM of Sweden använder stenar i våra smycken att bära och förgylla både fest och vardag. De stenar vi använder köper vi in i Jaipur i Indien, ett nav för handel med all världens ädelstenar, och här tillverkar vi också våra smycken för hand av skickliga silversmeder. 

Vi vill betona att vi endast använder naturliga stenar med dess naturliga färg och inte infärgade stenar då dessa kan blekna med tiden. Naturliga stenar varierar i färg, speciellt rosenkvarts, rökkvarts, akvamarin och labradorit, men det är ju hela charmen med naturliga ädelstenar tycker vi!

Vilken sten attraherar dig mest? Du behöver ju inte välja bara en...

Här kan du läsa mer om våra ädelstenar;

Rosenkvarts

Naturlig oslipad rosenkvarts. Natural unpolished rose quartzDetta är en rosafärgad kvartskristall som står för kärlek, vänlighet och empati. Legenden säger att den romerska kärleksguden Cupid skänkte Rosenkvarts som en gåva till jorden för att sprida kärlek, passion och lycka till alla. Den svagt rosa kristallen har använts genom årtusenden just för att sprida kärlek, lugn och harmoni både gentemot andra och inom oss själva. Den sägs också skydda bäraren mot besvikelser och smärta, och ha en helande förmåga att inspirera oss till självkärlek. Vi alla har kanske ibland en tendens att vara hårda mot oss själva, där Rosenkvartsen påminner oss om kraften i kärleken till både oss själva och dem runt omkring oss.
Rosenkvarts tillhör kvarts-familjen och utvinns i bl a USA och Brasilien - men finns även i Härjedalen. Vem kunde tro det?

Rosenkvartsen varierar i olika nyanser av rosa, vi använder en ljus rosa som är väldigt vacker men alla stenar är olika. Rosenkvartsen vi använder har slipats med facetter och blankpolerats så att du kan se alla färgtoner och det inre mönstret och strukturen. Rosenkvartsen är ofta massiv, mjölkig och har ofta inre sprickor, ingen fara, det är helt naturligt och dom gillar vi mest då ljuset reflekterar extra fint i dessa stenar. 

Läs mer om CLAW silverring med rosenkvarts.

Onyx

Stora silverringar med svart onyx. Big silver rings with black onyx

Stor ring med härligt svart onyx. Big ring with gorgeous black onyx


Drottningen av Svart. Black Magic. Svart som lakrits. Kärt barn har många namn. Onyx är en svart ädelsten vars namn härstammar från grekiska ordet för nagel, eller klo. Enligt sägnen så skapades denna sten när Amor klippte av naglarna på Venus när hon låg och sov. Dom låg sen kvar utströdda på marken  och eftersom inga delar av en gudomlig varelse kan dö så förvandlades hennes naglar till just onyxer. Därför har vi döpt familjen till CLAW då stenen omsluter och skyddas av just en klo. 

Den sägs skydda och värna om harmoniska relationer, då den absorberar och transformerar negativ energi. Onyx kan användas för att stödja känslomässig styrka och uthållighet, särskilt i tider av stress, oro och sorg, och kan bäras som ett skydd mot negativa energier. Den påminner om stillheten i den svarta natten, då vi vilar i lugn och samlar kraft. Onyx anses också vara en av de absolut starkaste skyddsstenarna. Den har använts i tusentals år och nämns ofta i berättelser om Romarriket, forna Egypten och antika Grekland.

Den tillhör också kvartsfamiljen och består av mineralet kalcedon. Den utvinns bland annat i Argentina, Brasilien, Indonesien och Indien.

Onyxen används oftast blankpolerad i smycken men vi slipar den matt så den nästan ser ut som lakrits. Läs mer om silverringen CLAW med en stor mattslipad Onyx, se mer här.

Rökkvarts

Silversmycken med rökkvarts. Silver jewellery with smokey quartz
Naturlig rökkvarts. Natural smokey quartz


Denna kristalliserade kvarts är svagt rökfärgad i olika bruna nyanser nästan ända ned till svart som även kallas Morion. Färgen sägs komma från underjordisk strålning från granit vilket påstås ge stenen en kraft att fånga upp negativa energier. Rökkvarts används ofta för sin grundande förmåga, så om du ofta tappar fokus och låter tankarna vandra fritt är Rökkvarts stenen för dig. Och om du känner att du har svårt att släppa taget om gamla känslor och upplevelser, om du har fastnat och bara står och stampar, anses Rökkvarts rensa ut tvivel, negativitet och förvirring så vi kan släppa “gammalt känslomässigt bagage” och fokusera framåt för att bli både starkare och stoltare. Rökkvarts är Skottlands nationalsten och denna bruna variant kallas Cairngorm som även är namnet på bergen där den först upptäcktes.

Rökkvarts finns även i bl a Afrika, Australien och USA.

Det är en otroligt vacker sten och vi slipar den blank med fasetter så du kan se färgtonen tydligt och öven den inre strukturen. Läs mer om silverringen CLAW med en stor Rökkvarts här.

Kristallkvarts eller bergskristall


Naturlig bergskristall

Silversmycken med bergskristall. Silver jewellery with crystal quartz


Det grekiska ordet krystallos betyder is, och historien säger att när bergkristall hittades trodde man att det var vatten som permanent frysts till is. Bergkristall kallas ofta en universell helande kristall som anses ha en förmåga att rensa ut förvirrade tankar, skärpa sinnet och stärka minnet. När vi inte riktigt vet vad vi vill, eller när vi har svårt att fatta beslut kan Bergkristall hjälpa oss att se klart. Den sägs också förstärka det vi fokuserar på, så visst är det bra att den först kan hjälpa oss att rensa bort negativa tankar. Bergkristall påstås också stärka vår intuition och fantasi, och används även för att balansera kroppen. Dessutom anses den ha en förmåga att ytterligare stärka krafterna i andra kristaller och ädelstenar. Och vem gillar väl inte att mixa och matcha olika stenar?

Bergkristall utvinns i bl a Brasilien och USA, men mindre fyndigheter finns även i norra Sverige.

Vi använder den blankpolerad och med facettslipning då den fångar ljuset och glittrar vackert, som is. 

Läs mer om silverringen CLAW med en stor Kristallkvarts här.

Labradorit

Stor silverring med labradorit. Big silver ring with labradorite
Olika färgtoner av labradorit. Various colors of labradorite


Denna förtrollande sten som skimrar och strålar i olika nyanser av blått och grönt upptäcktes i området Labrador i Kanada. Enligt inuiternas sägen föll Labradorit till jorden från den frysta elden i Aurora Borealis, norrskenet, och denna sten har myntat begreppet “labradorescens” för dess magiska och spektakulära färgspel. Labradorit anses skydda oss från negativitet, oro och bekymmer. Den kan lugna ett rastlöst sinne, och stimulera vår fantasi så vi vågar tro på oss själva, drömma stort och ta steget mot förändring. Att betrakta en Labradorit med sina fascinerande skiftningar påminner oss om att se det magiska i både oss själva och vår värld. Och visst är det hisnande att tänka att vi också är gjorda av stjärnstoft…

Labradorit är en fältspadmineral och finns förutom i Kanada i bl a Madagaskar, Ryssland och Norge.

Läs mer om silverringen US, med labradorit i olika färgtoner och olika stenstorlekar, magiskt vacker speciellt i solen!

Tigeröga

Silversmycken med tigeröga. Silver jewellery with tiger eye
Stor silverring med tigeröga. Silver jewellery with tiger eye


Om du behöver en extra boost av mod eller du vill plocka fram din inre styrka när det stormar, då kan Tigeröga vara stenen för dig. Denna glänsande stens vackra marmoreringar i brunt och guld påminner om tigerns fascinerande ränder. Myterna och legenderna om Tigeröga är många, och berättar om hur stenen skyddat mot ondska, och hur Romarrikets krigare bar Tigeröga som en inre sköld för att ingjuta mod och kraft. I Egypten betraktades tigeröga ge skydd som en gåva från både solens guld och jordens mylla. I rätt ljus kan ett kattöga synas i stenen, och det sägs att denna sten är bärarens öga som ser allt och vet allt, och att den med sin kraft inspirerar till att våga följa drömmen. Vad drömmer du om? Kanske kan ett smycke med Tigeröga inspirera dig att ta steget…

Tigeröga finns huvudsakligen i Sydafrika, men även i t ex Australien, Brasilien och USA.

Läs mer om silverringen US med tigeröga i olika storlekar, mönster och olika bruna toner.

Lapis Lazuli

Silverringar med lapis lazuli. Silverringar med lapis lazuli
silversmycken med lapis lazuli. Silver jewellery with lapis lazuli


Blå, blåare, blåast. Blå som havet. Blå som himlavalvet. Lapis Lazuli betyder just blå sten, eller “himlasten”, där namnet är en kombination av latin och arabiska. Denna intensivt blå sten har dyrkats av människor sedan urminnes tider, för att både smycka och stärka bäraren. Lapis Lazuli anses hjälpa bäraren komma i kontakt med sin inre medvetenhet och visdom, och att förstå sina tankar. Den skänker även kraft och mod att fullt ut styra sitt eget liv. Stenen är även ett signum för det forna Egypten. Tutankhamons begravningsmask och sarkofag smyckades rikligt med Lapis Lazuli, och malda “himlastenar” användes som den knallblå ögonskugga vi kanske mer än något annat förknippar med Kleopatra. Kanske är det just denna lysande blå sten som är rätt även för dig?

Notera att stenen kan variera i olika toner av blått och även vitt vilket är helt normalt då stenen är naturlig.

Lapis Lazuli finns bland annat i Afghanistan, Italien, Ryssland och Chile.

Akvamarin

Silverringar med akvamarin. Silverringar med aquamarine.
Silversmycken med akvamarin. Silver jewellery with aqua marine.


Akvamarin med sin ljusa, fascinerande havsgröna färg - aqua betyder vatten, marin betyder från havet - är enligt legenden sjöjungfrurs skatt. Den anses symbolisera modet att “go with the flow”, att surfa på vågen för att nå avslut, lämna stress och bekymmer bakom sig och öppna för nya insikter. Att våga följa stundens ingivelse för att se vad som väntar runt hörnet. Den sägs skölja bort oro och rädsla, och göra plats för fred och frid. Akvamarin påstås även stödja vår visdom och skapa klarhet i tankarna. Den anses också öppna oss för att våga tala från hjärtat, och att våga lösa konflikter och dispyter. Så, vem vill väl inte bära en Akvamarin eller två?
Akvamarin omnämns första gången i det antika Grekland och utvinns i bl a USA, Brasilien, Pakistan och Afghanistan.

Kalcedon

Silversmycken med kalcedon. Silver jewellery with calcedony.
Silversmycken med kalcedon. Silver jewellery with calcedony.


Denna ljusblå halvgenomskinliga sten, vars namn härstammar från fynd i den antika grekiska staden Chalkedon som idag är en del av Istanbul, har använts på många sätt under årtusenden. Dels som utkarvad sigillstämpel då vax inte fäster på stenens yta, dels som verktyg och dels som smycken och pärlor - men den har kanske främst använts till helande. Kalcedon sägs vara vårdande i att den är utrensande, drar till sig och upplöser negativ och oönskad energi, och istället förmedlar välvilja, spontanitet, glädje och systerskap. Myten säger också att Kalcedon mald till pulver och förtrollad med en enkel formel hälldes i alkoholhaltiga drycker för att förhindra onykterhet. Men det är ju inget vi rekommenderar, precis. Vi tycker att Kalcedon gör sig bäst i ett smycke att bära med glädje och stolthet.

Kalcedon utvinns i bland annat Indien, Sri Lanka, Madagaskar och Italien. 

Regnbågsmånsten

Silversmycken med regnbågsmånsten. Silver jewellery with rainbow moonstone
Silversmycken med regnbågsmånsten. Silver jewellery with rainbow moonstone


Denna ljusa skimrande sten som tycks lysa inifrån är faktiskt en vit labradorit, och den utstrålar ett rikt spektrum av färger likt regnbågen. Den kallas månsten då den påminner om just månens milda sken. Och lika förtrollande som månen är den. Regnbågsmånsten sägs vara lugnande och skapa harmoni, balans och hopp, samtidigt som den stärker vår förmåga att tro på oss själva och vår kreativitet. Den anses också kunna skärpa vår intuition och öppna vårt sinne för att lägga märke till det som inte är direkt uppenbart. Regnbågsmånsten kan också hjälpa oss bibehålla mental klarhet så att både tankar och energi kan flöda fritt, och vi kan ta oss an nya utmaningar och möjligheter när de kommer. Det sägs också att denna sten kan laddas med ny energi genom att placera den i fullmånens sken…

Regnbågsmånsten utvinns i bl a Madagaskar, Indien, Mexiko och Australien.

Grå månsten

Silversmycken med grå månsten. Silver jewellery with grey moonstone
Silversmycken med grå månsten. Silver jewellery with grey moonstone


I Indien har grå månsten alltid betraktats som en gudomlig sten, och den indiska sägnen berättar att sedan tidernas begynnelse har en grå månsten placerats på månguden Chandras panna. Grå månsten är ofta i det närmaste transparent med en djup lyster som fångar ögat. Denna sten sägs ha egenskaper som kan hjälpa oss komma i kontakt med känslor vi kanske stängt av för att orka ta oss igenom vardagen. Men den skyddar oss också, och anses kunna hjälpa oss ta oss an känslorna på ett hälsosamt sätt. Grå månsten är en sten för känslomässig nystart och omstart, för att lugna våra rädslor och vår oro, och låta kärlek och empati växa fram i sin egen takt. Den sägs också locka fram både glädje och vishet, och det kan vi väl inte få för mycket av…

Grå månsten finns i bl a Indien, Myanmar, Australien och Armenien.

Prehnit


Denna säregna och ljuvligt gröna sten, som ser ut som en läcker grön druva, sägs förmedla villkorslös kärlek och helande. Vem vill inte ha en sån på sitt finger? Prehnit upptäcktes första gången på Godahoppsudden i Sydafrika, så det är kanske inte så konstigt att den sägs föra med sig hopp och helande. Om du känner dig låg och ledsen, och inte riktigt vet vad som tynger ditt hjärta, kan Prehnit hjälpa dig förstå. När du väl nått den insikten sägs den också kunna rensa bort det som bekymrar dig, och skapa klarhet och ett lätt sinne. Prehnit hjälper oss leva i harmoni med naturen, och anses kunna visa vägen till djupare insikter om både oss själva och vår omgivning. Den påstås även skänka lugn och skydda oss i en orolig miljö, som en bärare av fred och frid.

Prehnit finns i bl a Sydafrika, Australien, Kina, Skottland och USA.

Endast naturliga stenar

Vi använder naturliga ädelstenar i våra silversmycken som onyx, rosenkvarts, kristallkvarts, tigeröga, labradorit, rökkvarts, akvamarin, kalcedon, regnbågsmånsten, lapis lazuli, prehnit och grå månsten. Förr kallades dessa stenar för halvädelstenar då man från kommersiellt håll ville särskilja dessa från ädelstenar som diamanter, rubiner, smaragder och safirer. Men begreppet halvädelstenar används mindre och mindre idag då dessa stenar kan betinga väldigt höga priser på marknaden i väldigt bra exemplar, och är även starkt efterfrågade. Någon exakt kategorisering mellan ädelstenar och halvädelstenar finns inte, och såväl geologer som gemologer anser därför att även halvädelstenar ska kallas ädelstenar, se Wikipedia. Men ibland kan värdet på en halvädelsten vara högre än på en ädelsten beroende på dispersion, glans och brytningsindex. Alla stenar är olika, även inom samma sort och ingen är den andra lik.